Rockettesin psyykkinen valmentaja Matti Henttinen on ollut mahtava osa joukkuetta jo usean vuoden ajan.

Rockettesin psyykkinen valmentaja Matti Henttinen on ollut mahtava osa joukkuetta jo usean vuoden ajan.

Milloin aloitit yhteistyön Rockettesin kanssa?

Aloitimme yhteistyön kaudella 2007-2008, jolloin Rockettes voitti kaikki kilpailut, joihin se osallistui.

Hyvät urheilijat tekevät hyviä valmentajia.

Mitä psyykkinen valmennus on?

Kaikkea ihmisen toimintaa ohjaa ajattelu. Suhteessa tavoitteen saavuttamiseen ajattelu voi vaikuttaa kolmella tavalla: olla hyödyllistä, olla hyödytöntä, tai olla haitallista. Minusta valmennuksessa ei todellisuudessa ole mitään psyykkistä, henkistä, tai mentaalista, vaan kaikkeen valmennukseen liittyy aina joko taitavaa tai taitamatonta ajattelua. Valmennustyössä tehtäväni on yhdessä urheilijoiden ja muiden valmentajien kanssa tunnistaa ja löytää niitä ajattelun ansoja, jotka voivat haitata, tai hidastaa oppimista ja oman suorituskyvyn optimoimista, tuoda ne näkyville ja tutkia ja ihmetellä niitä yhdessä ääneen niin monesta suunnasta, että syntyy uusia toimivampia ajattelutapoja, – taitoja ja hyödyllisempiä asenteita ja tunteita.

Mikä on tärkeintä, mitä haluat valmennuksessasi Rockettesille antaa?

Jokainen hetki on tärkein:

Tärkeintä on oppia oppimaan ja muistaa, että kukaan ei saavuta yksinään mitään. Tärkeintä on ymmärtää, että valmentajasta ei lähde mitään taitoa, osaamista, kosmista säteilyä, tai taikapölyä urheilijoihin, vaan heissä on jo kaikki tarvittava valmiina.

Tärkeintä on sen muistaminen, että Rockettesin luistelijat eivät ole maailman parhaita urheilijoita, emmekä me valmentajat ole maailman parhaita valmentajia, mutta meillä on aika ajoin kykyä olla maailman parhaalla tavalla yhdessä ja näin tehdä arjesta pyhää, jolloin voi syntyä älykästä toimintaa. 

Tärkeintä on tajuta, että urheilu on tekosyy, jonka takia me tapaamme oppiaksemme ja kehittyäksemme ihmisinä ja siinä sivussa urheilijoina ja valmentajina. Menestys on luomamme kulttuurin mukava ajoittainen sivuvaikutus.

Tärkeintä on innostus, koska oman innostuksen ja urheilijan innostamisen merkitystä ei ohita mikään muu. Innostusta tarkoittava sana entusiasmi tulee latinan ja kreikan sanoista «en»; jonkin sisällä ja «theos»; jumala. Sillä kuvataan ihmistä, jonka sisällä jyllää jumaluus. Ainakin minusta se kuulostaa merkityksellisemmältä, kuin minkäänasteinen mestaruus, tai sisäinen sankaruus.

 

Mitä luistelijoiden valmentaminen on antanut sinulle?

Olen saanut luistelijoilta, muilta valmentajilta, vanhemmilta ja kilpakumppaneilta kaiken. Valmentaminen on kannustanut perehtymään epälineaariseen pedagogiikkaan, kriittisiin kognitiivisiin ajattelutaitoihin, erilaisiin valmennusmetodologioihin, oppimisstrategioiden tutkimiseen, tunteiden säätelytaitoihin, oivaltavaan ja ilmiöpohjaiseen oppimiseen, coachaavaan johtamiskulttuuriin, energisoivan keskustelukulttuurin kehittämiseen ja dialogiosaamisen kehittämiseen ja paljon muuhun.

Valmentajan uralla urheilijoita tulee ja menee, mutta urheilijalla on vain yksi ura. Jotta urheilija voi keskittyä tekemään urheilu-urastaan merkityksellistä, hänen on valmennussuhteessaan oltava varma ainakin kolmesta asiasta. Siitä että valmentaja oikeasti välittää urheilijasta ihmisenä – ei välinearvona jonkin saavuttamiseksi valmentajalle itselleen, että valmentaja osaa, pystyy ja haluaa auttaa urheilijaa kehittymään hänen parhaalle omalle tasolleen ja että urheilija voi aidosti luottaa valmentajaansa.

Harrastatko itse liikuntaa?

Pelaan tennistä pari kolme kertaa viikossa.

Mitä vielä haluaisit sanoa?

J.Karjalaisen sanoilla: ”Hyvä fiilis on älyn korkein muoto.”